Zimný výstup na Veľký Manín

20. 01. 2019 17:23:08
Konečne bola pozitívna predpoveď, ktorá ma dostala na krásnu zimnú turistiku do pohoria Súľovské vrchy.

Konečne bola predpoveď počasia pozitívna a mohol som sa vybrať na turistku v peknom počasí. Ráno ako vždy zase skoré vstávanie a cestovanie, ale ved to už poznáte :). O 8:00hod som prišiel do PB a hneď som sa mohol po žltej značke vybrať na môj cieľ a to Veľký Manín. Prechod cez mesto bol úplne super, minimum áut a pár ľudí ešte dosť opitom stave :). Prišiel som na konečnú, kde som sa mal pripájať na chodník do lesa, ale tam bol jeden veľký problém. Tri možné cesty a z toho jedna uzatvorená plotom a traja hawkovia. Musel som zupnúť GPS a keď som zistil, že práve tá uzavretá cesta je tá, po ktorej mám ísť, môj strach sa stal mojim nepriateľom. Nezostávalo nič iné, ako sa cez plot bokom, kde bol chodníček dostať až hore do lesa. Našťastie hawkovia dakam odbehli len štekali. Ako som sa dostal do lesa hneď nad mesto, ukázal sa krásny pohľad na hradnú zrúcaninu názvom Považský hrad.



Potom ma čakala celkom nudná cesta o samote lesom, kde vidieť niečo je nemožné, lebo prechádzam stále len lesom. Chodník bol pekne pod snehom ale aj čistím ľadom a bolo potrebné si dávať pozor. Po cca pol hodine, som sa dostal na krásnu dlhú lúku, kde som už videl oproti sebe môj cieľ. Čakal ma tam v plnej krásne. Na lúke boli vyjazdené pásy od traktora, takže chôdza bola super ľahká :).

Ale konečne už aj nejaké tie výhľady na tú krásnu okolitú krajinu.




Dostávam sa pod Manín a na prvé vyhliadkové miesto, no svojim spôsobom aj jediné miesto. Na toto nemám čo dať, počasie umožňovalo sa kochať tou krásnou prírodou a zohrievať sa na slniečku.Tu som si povedal, že tento výlet stál zato, ale to som ešte nevedel čo ma čaká :).











Strmé stúpanie ktoré stále nechcelo končiť, a jemné brodenie sa v snehu. Stretol som aj troch ľudí, čo som popravde ani nečakal. Nech to stúpanie bolelo a bolo únavné, ale tá zimná krása stála zato. Dostal som sa na vrchol a mohol som si spraviť aj tú vrcholovú fotografiu - selfie.




Potom ma čakala nejaká tá hrebeňovka samozrejme nič dlhé, ale príjemné chodenie hore dole pri teplote cca -4°C.



Našiel som stopy a videl som, že idú niekam na kraj vrchu tak som sa vybral aj tam. Už viem prečo sa tam niekto vybral. Bol stade krásny a zaujímavý pohľad na Veľký a Malý Rozsutec.




Už klesám a dostávam sa ku malej chate, ktorá Vám ponúkne super ubytko - nocľah v prírode. Určite cez leto pôjdem otestovať, aké to tam je aj cez noc.

Nechcelo sa mi vrátiť sa na žltú značku tak som sa rozhodol, že to vezmem kolmo dole. Bolo to klesanie brutálne a mal som pocit že pustím lavínu a zapadnem :). Ale dostal som sa dole a mohol som sa vybrať na vláčik do Považskej Teplej a šup domov.


Autor: Denis Herák | neděle 20.1.2019 17:23 | karma článku: 13.62 | přečteno: 310x

Další články blogera

Denis Herák

Kráľová hoľa s kočíkom 1946 m.n.m.

S kočíkom do výšky 1946 m.n.m. (Kráľová hoľa). Je to možné, alebo radšej zdolávať ľahšie kopce? Nám sa to podarilo.

6.7.2021 v 20:32 | Karma článku: 16.61 | Přečteno: 306 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 300

Som amatérsky fotograf, ktorý berie fotenie viac vážnejšie ako klasický amatér. Fotím Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov a aj A-mužstvo. Samozrejme fotím aj iné športy. Fotenie krajiniek mám ako hobby, kde chodím nabrať novú silu. Foteniu som sa dostal náhodne, nikdy som to neštudoval ani som nemal v pláne že budem fotiť a troška si s tým zarábať.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...