Zimný výstup na Inovec

12. 01. 2019 12:55:41
Zimné zdolávanie najvyššieho vrchu pohoria Považský Inovec. Zimná krása, ale i ťažké putovanie na vrch.

Konečne som sa po dlhšej dobe rozhodol, že bicykel nechám doma a vyberiem sa na turistiku. Nevedel som kam sa vybrať a preto som napísal na FB kto sa ku mne pridá a dal som tri možnosti a to Vtáčnik, Inovec a Strážov. Ale nakoniec sme sa dohodli že sa vyberieme na Inovec. Ja + dvaja super partáci. Aj mňa aj dvoch kolegov čakalo cca hodinku a pol skorého ranného cestovania do obce Dubodiel, kde sme mali dohodnuté miesto stretnutia a čas o 07:30. Všetci sme tam prišli na čas a pomaly ale isto sme sa mohli vybrať najprv po cyklo trase na náš cieľ Inovec. Cesta ku turistickému chodníku bola celkom dlhá skoro cez celú dedinu. Mysleli sme si, že chodník bude v dobrom stave. Ale hneď na začiatku modrej turistickej značke sme zbadali chodník no skôr pol metra snehu :) a nezostávalo nič iné ako si dať návleky a začať sa brodiť. Parták Igor si dal pre istotu aj snežnice.


Hneď na začiatku trasy je jemné ale dlhé stúpanie, ktoré vlastne pokračuje až na vrchol Inovca. Musím povedať, že nálada bola od začiatku úplne super. A to bol aj dôvod na zastávku každých 10 metrov :), ale času sme mali dosť tak prečo nie :).



Podľa počasia SHMU malo byť jasno až polooblačno od 6 rána do 15 hod. A aj to tak vyzeralo. V lese sme mali aj pohľad na vychádzajúce slniečko poza oblakov, ale pravdu povedať netrvalo to moc dlho a počasie sa stále viac a viac kazilo. Ale stále sme išli pocitom, že hore bude fajn a aj nejaká viditeľnosť.




Prišli sme na prvé otvorené miesto a tak isto prvá pauza na čaj. Ale ako môžete vidieť po slnku už ani pamiatka a do toho začalo jemne fakt len tak poletovať sneh. a jemne fúkať. Ale stále sme verili že hore bude pekne. A potom zase na pár min cez oblaky zasvietilo slniečko.




Stále pokračujeme po modrej hore a snehu je stále viac a už chôdza je náročnejšia, ale na nálade to nič nemení, ale začína troška GPS blbnúť a ukazuje v kuse 500metrov :) ale v kuse už hodinu.





Chodník, ak sa to tak dá nazvať je už len čisto biely a aj to okolie. Bolo to krásne pre oči ale ťažké pre nohy.









Už sa blížime na vrchol a začína byť mlieko - hmla. Najprv jemná ale čím sme vyššie tak hustejšia, ako môžete vidieť na fotkách.



Už sme hore a všetko je krásne biele a zamrznuté. No je to krása čo tá príroda za tak krátky čas dokáže, ale škoda že je to husté mlieko a nemáme žiadne výhľady. Ale ja som toho názoru že turistika nie je len o tom, ale hlavne o užití si pohybu v prírode.






Fotky zo zostupu nemám žiadne, lebo to bolo už len čisté brodenie sa cez sneh a stromy, ktoré boli tak ťažké zo snehu, že boli až na zemi. Ale i to malo svoje čaro. Ďakujem chalanom za spolu výstup a teším sa na budúce.

Autor: Denis Herák | sobota 12.1.2019 12:55 | karma článku: 17.47 | přečteno: 300x

Další články blogera

Denis Herák

Kráľová hoľa s kočíkom 1946 m.n.m.

S kočíkom do výšky 1946 m.n.m. (Kráľová hoľa). Je to možné, alebo radšej zdolávať ľahšie kopce? Nám sa to podarilo.

6.7.2021 v 20:32 | Karma článku: 16.61 | Přečteno: 306 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 300

Som amatérsky fotograf, ktorý berie fotenie viac vážnejšie ako klasický amatér. Fotím Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov a aj A-mužstvo. Samozrejme fotím aj iné športy. Fotenie krajiniek mám ako hobby, kde chodím nabrať novú silu. Foteniu som sa dostal náhodne, nikdy som to neštudoval ani som nemal v pláne že budem fotiť a troška si s tým zarábať.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...