Zimné Martinské Hole na Bicykli

16. 12. 2018 10:14:35
Keď aj v zime je ideálne počasie na horský výjazd na bicykli. Prajem Vám príjemné čítanie...........

Neviem čo som to dostal za nápad, ale rozhodol som sa, že sa pôjdem na bicykli troška previesť. Na tom by nebolo nič divné, u mňa je známe, že na bicykli chodím aj v zime či je sneh alebo nie. Ale keď som si robil plán kam pôjdem, tak tej mojej dutej hlave ma napadli Martinské Hole. Veď v pohode to som si povedal v hlave. Nezostávalo nič iné, ako si nachystať večer veci aby som sa ráno nezdržoval a mohol sa vybrať na prvý spoj vlakom do NM a s tade pokračovať rýchlikom do Vrútok. Cesta vlakom bola ako vždy úplne v pohode a bez problémov. Vonku sa ukazovalo krásne slnečné počasie, ale teplotne dosť chladné. Prišiel som do Vrútok a snehu nebolo moc, samozrejme na kopcoch áno. Ale vonku ma zima troška prekvapila. Vo Vrútkach o 9 ráno a teplota -7°C.

Ale netrvalo to moc dlho, skôr povedané len pár metrov a už mi bolo hneď teplejšie, lebo na Martinské Hole začína stúpanie hneď od Vlakovej stanice vo Vrútkach. Samozrejme stúpanie je len také minimálne.

Prichádzam pár metrov od cesty, ktorá ide priamo na hlavné stúpanie. Cesta je ešte suchá bez ľadu a snehu, čo ma veľmi potešilo, lebo som bol v tom, že možno sa niekto o cestu stará aj na Martinky, ale to som ešte nevedel čo ma čaká.



Prešiel som prvé metre stúpania, ktoré bolo v prieme 7% podľa GPS a aplikácie STRAVA. A otvoril sa mi prvý pekný výhľad na lesy a kopce vzadu. Bol som s tohto pohľadu happy, lebo som si myslel, že toto počasie vydrží až do cieľa.



A už sa to horšilo, čo sa týka počasia, to mi ani tak nevadilo, lebo je známe, keď všade je pekne tak na Martinkách je škaredo :) ale skôr mám namysli tú cestu. Už to nebol asfalt, ale sneh a ľad. Ako môžete vidieť na fotke, takéto som mal z daného 16km stúpania asi tak 14km :). Ale nebol to žiaden problém dal som si prevod vpredu 1 v zadu 2 a priemernej rýchlosti 8,8km som sa dostával pomaly vyššie a vyššie. Samozrejme cyklista som bol len ja na ceste :) ale áut hore išlo veľmi veľa.








Čím som sa dostával vyššie a vyššie tak sa mi ukázal výhľad na Martin a Vrútky. Bol to krásny pohľad a pokochal som sa pár minút, no nie moc dlho aby som nevychladol. Ale cesta zostávala stále horšia a horšia a šlapanie bolo náročnejšie. Ale nebola to prekážka len som musel troška dávať pozor a hľadať tú správnu stopu.






Jupí, to bolo moje prvé slovo, keď som zbadal horskú chatu Martinské Hole. Dostal som sa do cieľa a v sebe som mal pocit supermana. Možno si niekto povie hm čo je na tom. Ale pravdu povedať bolo to náročné v takýchto podmienkach a pri teplote ktorá bola. Bol som sám na seba hrdý a sám seba som sa musel pochváliť. Možno to je dosť namyslené, ale určite ma každý bude chápať, ako som to myslel. Hore bolo krásne čo sa týka zimy. Rozprávkovo biele stromy a všetko pod snehom, ale hmla a nízka oblačnosť do toho. Takže výhľady žiadne. Ale nevadí, išiel som na chatu a tam som si dal veľký čaj a pomaly som sa vybral dole do Vrútok na vlakovú stanicu.





Cestou dole, sa mi otvoril ešte jeden výhľad na časť MF, tak som rýchlo zastavil a spravil fotku. Ale ten zjazd dole bol veľmi pomalý a hlavne dosť o hubu :) zadné koleso sa ma značilo stále predbehnúť a ľudia ktorý sa vybrali hore na pešo sa na mňa pozerali ako na blázna a popri tom som sa ja cítil ako snehuliak. Taká zima pri zjazde mi bola že do teraz ma ešte klepe :).



Tu môžete vidieť moju trasu a profil daného výjazdu na Martinské Hole.


Autor: Denis Herák | neděle 16.12.2018 10:14 | karma článku: 15.81 | přečteno: 280x

Další články blogera

Denis Herák

Kráľová hoľa s kočíkom 1946 m.n.m.

S kočíkom do výšky 1946 m.n.m. (Kráľová hoľa). Je to možné, alebo radšej zdolávať ľahšie kopce? Nám sa to podarilo.

6.7.2021 v 20:32 | Karma článku: 16.61 | Přečteno: 306 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 300

Som amatérsky fotograf, ktorý berie fotenie viac vážnejšie ako klasický amatér. Fotím Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov a aj A-mužstvo. Samozrejme fotím aj iné športy. Fotenie krajiniek mám ako hobby, kde chodím nabrať novú silu. Foteniu som sa dostal náhodne, nikdy som to neštudoval ani som nemal v pláne že budem fotiť a troška si s tým zarábať.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...