Štrbské a Popradské pleso

6. 11. 2018 15:51:40
Ešte jeden dávnejší výlet do Tatier. Tento krát tak tiež autor textu je moja partnerka. Prajem príjemné čítanie.

Je tomu asi tak mesiac, kedy sme sa spoločne prvýkrát vybrali na turistiku do našich ,,veľhôr“. Keďže nebývame v Podtatranskej kotline a pochádzame z relatívne odlišných kútov Slovenska, naše malé dobrodružstvo začalo už skôr.

V mojom prípade to bola ranná cesta osobným vláčikom Rajeckou dolinou. Sledovať z okna dedinku za dedinkou má svoje čaro, obzvlášť keď tu žijete takmer celý život a poznáte každý kút. Októbrové slniečko brieždiace sa vrcholkami kopcov postupne hladilo rannú rosu na listoch stromov i steblách trávy. Rozospané, no menej prekvapené srnky odskakujúce zo svojich komfortných úkrytov blízko trate do priľahlého lesíka, tu nie sú raritou.

V krajskom meste po dobrých raňajkách som nedočkavo na nástupišti čakala prichádzajúci vlak smer Štrba. Po menších technických komplikáciách došlo k vytúženému zvítaniu apropo keď sa dohadujete o vagóne č.3, uistite sa či myslíte tretí v rade od rušňa, alebo ten čo má na sebe číslicu tri hah. Cesta bola príjemná. I keď sme toho mali veľa na srdci, nie sme bezcitní barbari v kupe plnom driemajúco-spiacich ľudí. Nechali sme si naše obyčajno-výnimočné príbehy na neskôr do cesty lesom a ja som si spokojne mohla prečítať opäť pár kapitol knižky. Milé je, keď sa pristihnete čítať stále pár strán dookola. Nie je to náročnosťou obsahu, ale nesústredenosťou čitateľa, pretože vie že si ho niekto prezerá a snaží sa uložiť každý i ten najmenší detail.

Dostali sme sa do obce Štrba s klasickým miernym meškaním, čo nám však nevadilo. Zubačka bola už pripravená vytiahnuť opäť ďalších farebne, športovo vyobliekaných, zamyslených i nedočkavých prieskumníkov na Štrbské pleso. Ešte jedna malá zastávka Tatranský Lieskovec, kde tradične všetci zúčastnení jazdy zhodnotia ako sa sem ešte títo chcú napchať, pochopiteľne ani čakajúci nie sú moc nadšení. Nervózne vyklonenie strojvedúceho urobí vo veciach jasno a zrazu sa všetci spoločne bez ohľadu na národnosť vezieme doslova v jednom veľkom objatí.

Štrbské pleso (1 346,6 m n. m.) snáď to najznámejšie tatranské, nás vítalo fotogenickým počasím a hŕbou návštevníkov. Ukoristili sme si preto pár záberov aj my. K plesu umiestnenému v Mlynickej doline nevedie žiaden povrchový prítok, či odtok. S obvodom nad 2 km je dokonalým miestom pre nenáročných bežcov, či ľahšiu prechádzku s deťmi. V dvadsiatich rokoch minulého storočia sa na Štrbskom plese dokonca uskutočnili majstrovstvá Európy v ľadovom hokeji. (Lackovič, 2015)






Naša cesta pokračovala lesom k ďalšiemu známemu tatranskému plesu, menej náročnému cieľu turistov. Pridal sa k nám jeden starší kamarát z hlavného mesta, od ktorého sme sa dozvedali zaujímavosti i novinky. Nálada bola zábavná a príjemná, čo sa však nedalo povedať o počasí, ktoré sa začalo zhoršovať. My sme sa držali hesla s dobrými ľuďmi je vždy krásne a nerobili sme si vrásky



Popradské pleso (1 494 m n. m.) v ústí Zlomiskovej doliny je východiskovým bodom pre viaceré výstupy a v čase obeda východiskovým bodom pre plný žalúdok ako sme sa mohli presvedčiť. Obe pohostinstvá boli plné a keďže nemáme radi ,,hlavu na hlave“, vybrali sme sa ďalej.



Ako už fotky naznačujú začali sme pomaly stúpať do sedla pod Ostrvou (1 966 m n. m.). K sedlu sme však nedostali nakoľko terén bol čiastočne zasnežený, šmykľavý a počasie sa rýchlo zmenilo ako to už v horách býva. Zažili sme tak tohtoročné prvé sneženie začiatkom októbra.







Po menšom občerstvení v Majlátovej chate pri Popradskom plese sme sa vydali na cestu späť k Štrbskému plesu. Neradi sa vraciame po rovnakých trasách, nemali sme však na výber.


V závere našej cesty nás zaujal komplex chátrajúcich budov, bývalých hotelov Štrbského plesa. Ponúkame vám preto na rozlúčku aj pár urbexových záberov.




Autor: Denis Herák | úterý 6.11.2018 15:51 | karma článku: 17.56 | přečteno: 426x

Další články blogera

Denis Herák

Kráľová hoľa s kočíkom 1946 m.n.m.

S kočíkom do výšky 1946 m.n.m. (Kráľová hoľa). Je to možné, alebo radšej zdolávať ľahšie kopce? Nám sa to podarilo.

6.7.2021 v 20:32 | Karma článku: 16.61 | Přečteno: 306 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 478 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 300

Som amatérsky fotograf, ktorý berie fotenie viac vážnejšie ako klasický amatér. Fotím Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov a aj A-mužstvo. Samozrejme fotím aj iné športy. Fotenie krajiniek mám ako hobby, kde chodím nabrať novú silu. Foteniu som sa dostal náhodne, nikdy som to neštudoval ani som nemal v pláne že budem fotiť a troška si s tým zarábať.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...